Counter-Strike 1.6 službeno mrtav: ESEA isključila posljednji server

Da bismo “spasili” dan, prije Playstationa 4 i Xboxa, slobodno vrijeme pred računarom smo provodili oslanjajući se na igre poput Age of Empires i Counter-Strike.

PHOTO: YOUTUBE

I dok će Age of Empires biti “oživljen” u 4K izdanju, pod nazivom Age of Empires: Definitive Edition, Counter-Strike odlazi na stazu uspomena jer je ESEA (E-Sports Entertainment Association League) objavila da je partnerstvu između ESEA-e i Counter-Strike 1.6, koje je trajalo 14 godina, konačno došao kraj – zbog toga što su posljednji serveri Counter Strike 1.6 službeno zatvoreni.

“U 2014. godini smo službeno zatvorili sve CS:S servere, a danas radimo isto za Counter-Strike 1.6,” pročitajte izjavu na službenim web stranicama ESEA-e.

“Za mnoge od nas Counter-Strike 1.6 je odigrao veliku ulogu u životu, od sklapanja neraskidivih prijateljstava do podizanja legendi e-sporta koje mnogi od nas i danas gledaju. Na kraju, to je ono što je omogućilo ESEA-i da bude ono što je danas”

Još 2003. godine, kada je osnovana ESEA, jedina igra koju je podržala je Counter-Strike 1.6.

Vremenom se ESEA preselila na tržište e-sporta i stvorila je jednu od prvih profesionalnih e-sportskih liga 2004. godine, s Counter-Strikeom.

ESEA je učinila franšizu boljom i to implementacijom anti-cheat modula kako bi spriječila hakere da igraju, zatim uvođenjem dodatnih funkcionalnosti uključujući i sistem koji omogućava igračima svih nivoa da se takmiče jedni s drugima, čineći cijeli CS 1.6 doživljaj boljim i konkurentnijim.

Ovo ne znači nužno da je ESEA završila s Counter-Strike franšizom, jer e-Sport Asocijacija i dalje ostaje jaka s najnovijim naslovom u CS franšizi – Counter-Strike: Global Offensive.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.