Korisnički prilagođen CS 1.6

config.cfg je konfiguracijska datoteka koja se nalazi u cstrike mapi instalacijskog direktorija Vaše CS 1.6 instance. Sva podešavanja koja napravite u igri (in-game) se pohranjuju u spomenutu datoteku u cilju trajnog pamćenja konfiguracije. Tu spadaju kontrole (bindovi, pritisnite ovdje da pročitate više), nick, FPS podešavanja, odnosno sve promjene koje napravite bilo kroz konzolu ili korisnički interfejs. Svrha postojanja ovakve datoteke je očita, a to je da svaki igrač ima svoju korisnički-prilagođenu verziju CS 1.6, odnosno prilagođenu svom načinu igranja.

Većina uređuje tu datoteku a da to ni ne zna, na primjer, promjenom nicka datoteka će se automatski ažurirati. Pored klasičnog uređivanja preko konzole ili korisničkog interfejsa, datoteku je moguće uređivati ručno otvarajući je u nekom od tekstualnih uređivača (editora). Na primjer, otvorit ćemo config.cfg u klasičnom Notepadu koji dolazi uz sve verzije Windows OS. Zaglavlje datoteke će Vam izgledati kao u nastavku:

Ono što možete primijetiti jeste dva komentara u vrhu datoteke, prvi se odnosi na ono što smo već opisali par redova iznad, a to je da se datoteka automatski ažurira (preciznije: prepisuje novom) svakom promjenom postavki u igri, a drugi se odnosi na to da ukoliko mi, kao igrači, želimo dodati neke nove konfiguracijske komande, da ih dodajemo u userconfig.cfg. userconfig.cfg je konfiguracijska datoteka koja se također nalazi u cstrike mapi instalacijskog direktorija i funkcioniše identično kao i config.cfg, odnosno izvršavaju se zajedno. Postojanje druge datoteke je opravdano iz aspekta odvojenosti korisnički definisanog i onog što igra nametne pri samoj instalaciji. userconfig.cfg je produžetak config.cfg datoteke, a u igri se posmatraju i tretiraju kao cjelina, ali su logički odvojene iz gore navedenog razloga. Na dnu config.cfg datoteke primijetit ćete:


Posljednja linija u config.cfg datoteci pokreće izvršavanje korisničke konfiguracijske datoteke, otuda se userconfig.cfg smatra produžetkom.

Kad je u pitanju uređivanje konfiguracije koja dođe s instalacijom igre, nju možete mijenjati u config.cfg datoteci. Na primjer, jednostavnim upisivanjem novog nicka pod navodnike povezane konzolne komande:


Nakon promjene u datoteci, potrebno je da sačuvate izmjene (File > Save), a zatim restartujete CS 1.6 da se učita promijenjena verzija config.cfg datoteke.

S aspekta sigurnosti potrebno je napomenuti da se u ovoj datoteci čuvaju i osjetljive informacije, kao štu su Vaše lozinke od admina! Tako da je potrebno da budete oprezni kada šaljete ovu datoteku nekome. Prije slanja datoteke, otvorite je i izmijenite lozinku/e u nešto nasumično, a zatim pošaljite. Ovo je jedan od klasičnih načina prevare admina. Danas se radi sigurnosti admin postavlja na Steam ID i lozinku (prije je bilo na nick i lozinku), time osiguravajući da i ukoliko se dođe do lozinke admina, nije moguće koristiti admina jer Steam ID nije odgovarajući. No, i dalje mnogo servera funkcioniše po starom principu dodjele admina, pa jednog admina koristi deset ljudi, te na kraju i lozinka završi kod pogrešne osobe, što, naravno, sa sobom vuče i posljedice.

Ono što je trend među mlađom igračom populacijom jeste “potražnja za config datotekama” drugih, najčešće profesionalnih, igrača, ali naravno ima razmjene config-a i između amaterskih igrača. Savjet za sve: Ne koristite tuđe konfiguracijske datoteke. Razlog tome je što igrač čiju konfiguracijsku datoteku koristite je prilagodio igru sebi, svom računaru i načinu igranja. Nemamo svi iste miševe, a samim tim i osjetljivost miša (mouse sensitivity) se razlikuje. Zamislite da koristite config igrača čiji miš je preosjetljiv, a Vaš ne, s takvim configom ne biste uspjeli držati nišan stabilnim, a kamoli igrati igru.

Dakle, prilagodite config sebi, svom računaru i igri, jer tako su i profesionalni igrači postali profesionalni – prilagodili su se igri, a ne drugim igračima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.