Put koji mrežni paketi pređu od računara do servera

Ping

Kad god se govori o internet protokolima neizostavno je da se pojavi termin ping, pingovati i slično. Mnogi ne znaju o čemu se radi. Ping je komanda IP protokola (preciznije PING je jedna od komandi ICMP paketa – Internet Control Message Protocol) koja primaocu nalaže da odgovori na nju i vrati pošiljaocu sadržaj koji je dobio u istom paketu. Koristi se za mjerenje brzine protoka odziva internet veza.

Kada primalac dobije odgovor na ping, može da izmjeri vrijeme koje je bilo potrebno da paket ode do primaoca i vrati se nazad. Ovo vrijeme se obično mjeri u milisekundama.

Teoretski, kada bi bilo moguće sprovesti kabal kroz središte zemlje na drugu stranu, ping između dvije najudaljenije tačke na Zemljinoj kugli ne bi mogao biti kraći od 85 ms. Razlog je što električni signali putuju ograničenom brzinom (brzinom svjetlosti) pa to rastojanje ne bi mogli da pređu za kraće vrijeme. Ako bi se kabal postavio oko Zemlje, bio bi duži, pa vrijeme pinga između dvije najudaljenije tačke ne bi moglo da bude kraće od 133 ms. U realnosti to vrijeme je nešto veće.

Ping je na računarima obezbijeđen kroz komandu ping (i na Unix i na Windows platformama). Jednostavno na komandnoj liniji ukucajte: ping <IP adresa servera ili domena>.

Upravo na ovaj način možete provjeriti koliki će vam ping biti na nekom serveru bez ulaska u Counter-Strike, jednostavno kroz komandnu liniju pingajte mašinu. Evo kako to izgleda kad pingamo mašinu na kojoj se nalazi Donji Vakuf CS 1.6 Public Server.

Ovo je rezultat komande ping pokrenute na Windows-u. Ona je u stvari izvršila četiri IP ping komande i prikazala rezultat za svaku. Navažnija informacija je time koja pokazuje koliko je vremena trebalo paketu da pređe zadatu putanju. Ovo vrijeme zavisi od mnogo faktora, tako da najčešće svako mjerenje daje različit rezultat. Zbog toga se vrši ponavljanje mjerenja kako bi se stekao utisak kolika je stvarna brzina. Na kraju, komanda ping daje statistiku: broj poslatih paketa, broj primljenih paketa, broj izgubljenih paketa, najkraće, najduže i prosječno vrijeme trajanja pinga za vrijeme trajanja mjerenja.

Ping za svako mjerenje vraća još dva podatka. bytes koji pokazuje kolika je dužina ping paketa. Ova dužina se može mijenjati i time mjeriti veza paketima različite veličine. Drugi podatak je TTL, skraćeno od Time To Live, koji je u stvari brojač. Kada se paket pošalje TTL ima vrijednost 255, a svaki prolazak kroz neki mrežni uređaj ga smanjuje za 1. Ako TTL dođe do vrijednosti 0, prekida se njegovo prosljeđivanje, jer se smatra da je paket prošao kroz previše uređaja. Ovo je u stvari zaštita od mogućih beskonačnih petlji u koje paket može da upadne i da se unedogled vrti između nekih rutera.

Tracert

Kao što je rečeno, paketi od jednog do drugog računara putuju mrežom, preko niza drugih računara. ping komanda nam mjeri vreme za koje paket prelazi taj put. Komanda tracert radi sličnu stvar s tim što pokazuje i vremena putovanja paketa do svakog pojedinog uređaja kroz koji je paket prošao na putu do destinacije. Na ovaj način možemo da ustanovimo i tačno mjesto gdje dolazi do problema. tracert je takođe komanda ICMP protokola i često se koristi kao dijagnostički alat, odnosno da bi se pronašlo čvorište koje stvara problem u komunikaciji. Koristimo je tako što ukucamo komandu: tracert <IP adresa servera ili domena>. Nakon i u toku izvršavanja dobit ćete izvještaj sličan ovom:

Mi smo ovdje uradili tracert do mašine na kojoj se nalazi Donji Vakuf CS 1.6 Public Server i tako ustanovili optimalnu rutu kojom paketi putuju. Dakle, paket od računara do servera stiže tako što usput prođe kroz 11 tačaka.

Prva kolona izvještaja daje informaciju o rednom broju koraka (podrazumijevano tracert ne radi više od 30 koraka). Druga, treća i četvrta kolona prikazuju vrijeme odziva u milisekundama od računara na adresi koja je navedena u poslednjoj koloni. Ako umjesto izmjerenog vremena stoji * to znači ili da tu postoji problem ili da taj računar ne dozvoljava ICMP pakete. Ako mjerenje prođe dalje onda je veza u redu, ali ako nadalje do tog čvorišta više ne mogu da se mjere odzivi, tu je najvjerovatnije prekid konekcije.

Korištenjem tracert komande, ako poznajete strukturu mreže, možete lahko da utvrdite gdje imate prekid ili veliko usporenje.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.