Šta je FPS?

FPS (frames per second) je broj frekvencijskih okvira ili slika koje se projiciraju i prikazuju u sekundi. Svaka sličica je fotografija koja u brzom slijedu stvara iluziju pokreta – animaciju. Što je broj slika u sekundi veći, video reprodukcija je glađa, te na taj način dobijamo iluziju da je nešto “tečno”, da se “pomjera”.

Ilustracija različitih veličina FPS-a

Pojam FPS se odnosi na filmove, videokamere, te na računare, dakle, nije termin koji se isključivo veže za video igre. U filmskoj i TV industriji okviri su standardizovani. Profesionalni filmski FPS je 24 ili 48 sličica (Hobbit – Petera Jacksona), dok za TV je 30 sličica u sekundi. Ljudsko oko može uočiti oko 24 FPS-a, dok mozak može obraditi samo 14 do 15 FPS-a.

Mnogi, neupućeni u terminologiju, prave sinonimiju između termina FPS i ping. Međutim, jasno je da se radi o dva potpuno različita pojma, a koji su čak u većini slučajeva nezavisni. Ogroman pad FPS-a može prouzrokovati sporost i tromost računara, što s druge strane može dovesti i do zagušenja internet saobraćaja, te se nerijetko smanjenjem FPS-a poveća ping. FPS je, dakle, vezan za hardversku komponentu računara, preciznije grafičku karticu i procesor. Današnje moderne mašine su dovoljno snažne i hardverski potkovane da bez problema nose CS 1.6 na 60 ili 100 FPS (zakucano), a s obzirom da se radi o jako starom engine-u, to uopće nije za čuditi.

No, “zahvaljujući” našim bosanskohercegovačkim standardima življenja, nemaju svi priliku da imaju moderne mašine, pa još uvijek postoje igrači kojima CS 1.6 (napominjemo: igra starija od 15 godina) sjecka i trza. Najveći problem predstavljaju integrisane grafičke kartice koje, ili su suviše slabe, ili nemaju instalirane adekvatne grafičke drajvere. Također, ono što je problem u samoj igri je fluktacija FPS-a, odnosno konstatan rast i padanje. Dakle, ako imate u jednoj sekundi FPS 100, a u drugoj 80, a onda opet 100 i tako u krug – vama će to biti neigrivo. Dok, na primjer, ako imate konstatan FPS od 60, igra će ići glatko. Stoga, vodite računa o konstantnosti FPS-a, a ne visini, jer ako vam hardver jednostavno ne dozvoljava da izvučete viši FPS, onda vi tu ništa ne možete osim mijenjanjem komponenti.

Oni koji imaju slabije računare mogu pokušati “rasterititi” procesor i grafičku karticu, tj. da umanje količinu posla koju obavljaju u jednoj sekundi, i to na način da podese CS (kucate komande u konzoli ~). Slijede neke komande koje vam mogu pomoći u tome:

  • fps_max 60/80/100 (ovom komandom definišete maksimalan FPS koji će vaš procesor i grafička ciljati. Ako vidite da se vaš računar “pati” da izvuče FPS od 100, onda ga smanjujte dok ne vidite s kojim FPS-om se dobro nosi),
  • cl_himodels 0 (ovom komandom gasite visokokvalitetne modele),
  • violence_ablood 0 i
  • violence_hblood 0 (ova i prethodna komanda služe da isključite krv u igri),
  • cl_weather 0 (ovom komandom gasite vrijeme u igri, na primjer, kišu),
  • cl_shadows 0 (ovom komandom gasite sjene).

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.