Šta je ping?

Veće su šanse da će mail, u kojem vam tako uvjerljivo nagovještavaju da ste osvojili još jedan miliončić, biti istinit nego da u toku vašeg igranja na nekom CS serveru ne vidite poruku barem jednog igrača koji piše: “Laga mi”, “Ping mi je k'o krvni pritisak”, “Server laga” i sl.

Pa, šta taj ping predstavlja i zašto ga okrivljujemo uvijek kad nam ne ide? Dobro, nije tu samo ping kriv, često mu se u masovnim psovkama nervoznih igrača pridruži i brat FPS, ali o tom-potom.

Ići ćemo slijedno, da biste što bolje razumjeli.

Serverska strana vs. Klijentska strana

U online svijetu, bio to neki web sajt ili igra, postoji nešto što se zove serverska i klijentska strana (server-side i client-side), odnosno nije isto ono što igrač kao klijent vidi na ekranu, i ono što server kao poslužitelj registruje kao “konačan ishod”. Serverska strana je glavna, jer samo informacije koje server prihvati kao konačne se u igri uzimaju u obzir. Ono što igrač vidi na ekranu, ne mora biti ono što je server prihvatio kao informaciju. Sigurno vam se nebrojeno puta desilo da pucate u glavu i promašite, ili suprotno, niste pucali ni blizu, a pogodite.

Sve navedeno se smatra normalnim prilikom igranja preko interneta, a na to utječe mnogo faktora.

Lag

Lag je zastoj u komunikaciji između servera i igrača, odnosno duži vremenski razmak između dva poslata ili primljena mrežna paketa. Opisano se igračima manifestuje na način da se slika na ekranu ne prikazuje “tečno”, već sjecka, odnosno što je veći lag – više sjecka. Lag može nastati iz više razloga, a neki od njih su visok ping, loša podešavanja igrača i/ili loša podešavanja servera. Igrači često ne prave razliku, te kad im slika na ekranu sjecka, odmah kažu: “Lag”, a u polovini slučajeva se ispostavi da je u pitanju nizak FPS.
Navest ću jedan ilustrativan primjer, na nekim serverima se igraju mape koje su dosta zahtjevne za računare, pa često igračima koji nemaju jake računare počne da pada FPS, pojavi se sjeckanje i kažu da im laguje mapa. Mapa ne može da laguje, ni u kojem slučaju! Može biti zahtjevna, pa se vaš računar ne može da izbori s njom kao s nekim manje zahtjevnima i onda vam pada FPS, ali definitivno nema veze s lagom.
Ping
Jedan od najvažnijih elemenata u online igranju je dobar ping. Ping je brzina kojom informacija putuje od igrača do servera i nazad. Što je niži ping, to je manja razlika između serverske i klijentske strane, odnosno igraču je svježija i tačnija slika na ekranu.
Ping se ne dovodi u vezi samo s online igranjem, to je opći naziv za brzinu komunikacije na internetu. Također, ping nije vezan za brzinu interneta koju internet provajderi (ISP) uzimaju kao osnov cijene, gdje vlada parola: “Što više, to skuplje”. U suštini, čak i paket od 1.5 Mb/s je sasvim dovoljan za igranje CS-a, a povećanje te brzine ne znači bolji ping.
Ping (ilustracija)
Da biste što bolje shvatili koncept, uporedit ćemo ping s vodovodom.
Što je prečnik cijevi veći, to veća količina vode može da prođe, dodatno, što je manje “zglobova” (razvoda i krivina), to voda brže ide. Ako uzmete u obzir jednu kap vode, ona ima neku brzinu između dvije tačke, i što je protok vode bolji (manje krivina/zglobova), to jedna kap brže ide. Ukoliko povećate prečnik cijevi, jedna kap će i dalje ići istom brzinom između dvije tačke, ali će ukupna količina vode u istom vremenu biti mnogo veća.
Isto je i s pingom i brzinom interneta, što je put između igrača i servera bolji (prolazi kroz manje čvorišta), to je ping niži. Ako povećate ukupnu brzinu (Mb koje plaćate provajderu), ping će i dalje ostati isti – možete skinuti veću količinu podataka za kraće vrijeme zbog većeg protoka (prečnika cijevi), ali jedan paket i dalje putuje istom brzinom.
Vaš ping možete testirati na www.pingtest.net. No, ako imate dobar ping na navedenom sajtu, ne znači da ćete i na nekom serveru imati dobar ping. Test se radi prema najbližem serveru koji ga podržava, a ping do servera na kojem igrate u najvećoj mjeri zavisi kojim putem provajder rutira signal između vas i servera, i tu ne možete ništa da uradite.
Naravno, na ping utječe i to ako tokom igranja koristite internet za druge stvari – YouTube, torrenti i sl. Sve što koristi internet ometa vaš ping prema serveru. Veći protok znači da možete pored igranja internet koristiti istovremeno za još ponešto, ali kod nas je situacija takva da rijetko ko ima dovoljno brz internet da može nešto da preuzima ili gleda video na YT dok igra.

2 thoughts to “Šta je ping?”

 1. Howdy I am so delighted I found your web site, I really
  found you by accident, while I was researching on Yahoo for something
  else, Regardless I am here now and would just like to say kudos for a tremendous
  post and a all round interesting blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I
  have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the fantastic
  work.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.