Zašto igre igramo s WASD?

U današnje vrijeme teško je zamisliti neku igru za PC, a da glavnim junakom ne upravljamo s tipkama W, A, S, D. Čak i pri prvom igranju neke igre naši prsti su se već smjestili na spomenute tipke. No, zašto baš koristimo te tipke, a ne, na primjer, tipke sa strelicama?

Pacmana smo usmjeravali pomoću tipki sa strelicama

Glavni odgovor i razlog je što su nekad igre bile jednostavne, te nije bilo potrebe za dodatnim tipkama koje bi našim junacima dale nove mogućnosti, tako da se u tim starim igrama likovima upravljalo samo s tipkama gore, dolje, lijevo i desno, a mišem smo eventualno mogli klikati samo na opcije. Dolaskom FPS igara, poput Dooma i Duke Nukema, sve se mijenja. Radi lašeg upravljanja, a prventstveno ciljanja, pogled našeg junaka možemo mijenjati pomoću miša, a zbog potrebe da pri igranju stišćemo više tipki, našeg junaka pomičemo s tipkama W, A, S, D, jer nam tada palac već leži na space-u koji nam većinom služi za skakanje, a malim prstom lakše možemo dosegnuti dodatne tipke, tj. opcije s lijeve strane.

Doom iz 1993. god.

Uskoro ovakav raspored počinju koristiti i igre ostalih žanrova, a danas gotovo da ni ne postoji neka moderna igra u kojoj ne koristimo W, A, S, D tipke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.