Kako je nastao Counter-Strike?

Devedesetima su vladale dvije multiplayer FPS igre, Unreal Tournament i Quake, a u želji za nečim realnijim, tada devetnaestogodišnji Minh Le je 1996. godine na Quake modu napravio svoju prvu verziju igre koju je nazvao Navy Seals Quake, a koja je zapravo bila Quake igra s realnom okolinom i realnim oružjem.

Navy Seals Quake

1998. godine izlazi Half Life i to je ono što je Minh čekao, novi realniji engine. On i njegov prijatelj s fakulteta Jess Cliff uzimaju Half Life engine i prave prvu inačicu igre Counter-Strike. Iako je tada to bio samo mod s četiri mape i devet oružja, koji ste mogli besplatno skinuti, među igračom zajednicom postaje jako popularan, a Le i Cliff rade pametan potez – slušaju igrače, te na taj način u svakoj verziji igre poboljšavaju gameplay. Čak su uzimali mape koje razni igrači izrađuju i uploaduju, tako da je jedna od najpoznatijih mapa u Counter-Strike serijalu – de_dust2 – proizvod tada šesnaestogodišnjeg Davida Johnstona.

de_dust2 mapa

Nakon 6 beta faza, popularnost je tolika da Valve otkupljuje prava na igru te je izdaje 2000. godine. Osim hrpe love CS osvaja i hrpu nagrada za igru godine. Naravno razlog popularnosti je multiplayer komponenta, koja za razliku od Unreala i Quakea nudi timsku igru. Možete birati između specijalaca (protuterorista) koji moraju ubiti sve teroriste, spasiti taoce ili deaktivirati bombu. S druge strane, naravno, postoje teroristi koji mogu pobijediti čak i ako su svi mrtvi, odnosno ako specijalci ne uspiju deaktivirati prethodno postavljenu bombu. Za razliku od drugih multiplayer igara tog vremena gdje se, nakon što budete ubijeni, ponovo stvorite na nekoj drugoj lokaciji, u Counter-Strikeu morate čekati kraj runde, što može biti frustrirajuće, ali zato u sljedećoj rundi pazite što radite.

Kako to obično biva drugi dio je u pripremi te 2004. godine izlazi Condition Zero koji nudi singleplayer komponentu, a koju zapravo niko ne želi. 🙂 Tako da je Condition Zero nastavak o kojem se u CS serijalu najmanje priča, a istu sudbinu je doživjela i igra Tactical Intervention zbog koje je Le otišao iz Valvea.

Krajem 2004. godine izlazi Counter-Strike: Source, koji donosi veliki napredak u grafici jer je rađen na novom Source engineu, a najnoviji nastavak izlazi 2012. godine nazvan Counter-Strike: Global Offensive, koji uz naravno još bolju grafiku i dalje ima odličan gameplay. Naravno, bitno je spomenuti i reći par riječi o raznim modovima od kojih je najpopularniji Zombie mod koji izlazi za gotovo svaki nastavak, zatim razni modovi u kojima možete koristiti samo određena oružja, a tu su i čudne mape poput surf mapa ili fudbala.

Zanimljivo je da je Counter-Strike igra otvorila Electronic Sports World Cup na kojem se još uvijek igra.

ESWC

Ono što je nevjerovatno jeste da se cijeli serijal nakon gotovo 15 godina i dalje igra, te je na Steamu još uvijek među top 10 najigranijih igara. 😉

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.