Šta je to AMX Mod X?

Mnogi poznaju AMX Mod X kao nešto što “znalcimaomogućava da rade čuda praveći i dodajući razne elementi igri. Pa hajde da bacimo malo detaljniji uvid u to šta je i koliku važnost ima AMX Mod X.

AMX Mod X je prilagodljivi Half-Life metamod dodatak koji je usmjeren ka administraciji servera.

On sadrži širok spektar skriptnih mogućnosti što omogućava ljudima koji poznaju programiranje i sintaksu da pišu dodatke (češće nazivani plugini) ili datoteke koje povećavaju funkcionalnosti igre.

Također, isti može biti iskorišten u administravne svrhe (dodavanje novih admin komandi), generisanje statistika (StatsX), pisanje zabavnih dodataka (godmode, itd.), pravljenje promjena u samoj igri (WC3, CSDM), i još mnogo, mnogo više!

Moguće je, čak, i pisati module za proširenje funkcionalnosti samog AMX Mod X dodatka te proširivanje skriptnog jezika.

Zahvaljujući ovom dodatku možemo da učinimo server “pametnijim” dajući mu neku prividnu vještačku inteligenciju – na način da se sam brine o sebi bez iniciranja trećeg lica (administrator servera).

AMX Mod X i AMX Mod

AMX Mod X je zasnovan na AMX Mod, sličnoj modifikaciji Half-Life-a. Međutim, AMX Mod je upao u lošu projektnu politiku (nedostatak uključenja javnosti u razvijanje, nepostojanje sistema otvorenog koda, nepostojanje centralnog mjesta izvornog koda koji bi bio održavan, itd).

Pošto se projekat umrtvio zbog odlaska i padanja u zaborav ključnih ljudi koji su održavali isti, započet je projekat AMX Mod X. Od tada pa do danas, AMX Mod X je prešao dug put. Skoro svaki dio AMX Mod-a je, ili prepisivan od temelja, ili je pročišćen, ili je promijenjen/prilagođen da radi na novom sistemu.

Dakle, AMX Mod X nije AMX Mod.  I, da stvar bude bolja, u potpunosti je kompatibilan sa svim starijim sistemima s kojima je bio kompatibilan i njegov prethodnik. 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.