Kako banovati čitera koji je uspio “pobjeći” sa servera?

Primijetio sam da admini generalno imaju problem u kombinovanju različitih AMX komandi s ciljem da urade nešto što nije moguće jednom komandom. Jedan od čestih problema koji sam primijetio da zadaje glavobolju adminima jeste da ne stignu banovati čitera koji je pobjegao (diskonektovao se) prije nego što je admin stigao upisati komandu u konzolu.

Također, igrači koji pobjegnu žive u ubjeđenju da ako iziđu da su sigurni i da im nijedan admin ne može ništa. Da stvar bude smješnija, ti isti igrači nakon minut se pojave s drugim nickom i misle da su potpuno promijenili CS 1.6 identitet, te da ih niko ne može provaliti.

Prije svega, bitno je naglasiti da nick u CS 1.6 je potpuno nevažna stvar (sa strane administracije) i postoji samo da bi vas drugi igrači prepoznali, a ne da biste na taj način kreirali vaš CS 1.6 identitet. Za iskusnog admina nick je samo niz karaktera, iza kojeg se može kriti bilo ko.

Isto tako kao što je nemoguće počiniti savršen zločin i ne ostaviti neki trag, tako je nemoguće da posjetite neki web sajt ili u ovom slučaju CS 1.6 server, a da pritom ne ostavite digitalni trag. Ono što ostavljate samo jednim ulaskom (konektovanjem),  na server jeste: nick, Steam ID, IP adresa itd. Steam ID vas jedinstveno identifikuje, a na osnovu vašeg Steam ID-a head admin može u logovima vidjeti koje ste sve nickove koristili, kada ste ušli na server, šta ste pisali, koje oružje ste nosili u bilo kojem trenutku (da, čak i to). Dok, s druge strane, IP adresa može pružiti informacije poput: vašeg internet provajdera, približnu lokaciju i sl.

Dakle, vi ste admin na nekom serveru i muči vas problem čitera bjegunaca? Pratite naredne korake i banovat ćete ga za tren. 🙂

Prije svega, u konzolu kucajte komandu:

amx_last

Komanda amx_last ispisuje posljednjih 10 konekcija na serveru, odnosno posljednjih 10 igrača koji su otišli sa servera (sigurno je da se tu nalazi i čiter koji vam je upravo utekao). Pored toga što će ispisati nickove tih igrača, ispisat će i njihove Steam ID-ove i IP adrese! Kao što smo već rekli, Steam ID je ono što jedinstveno identifikuje igrača i to je upravo ono što nam treba. Označite Steam ID čitera kojeg želite banovati i kopirajte ga (Ctrl + C) ili desnim klikom miša -> Copy.

Sada nastupa komanda koja upisuje igrača u ban listu:

amx_writeban <Steam ID/IP adresa> <Vrijeme>

Dakle, komanda amx_writeban prima dva parametra, prvi je Steam ID ili IP adresa (vi ćete tu pod navodnike staviti Steam ID koji ste prethodno kopirali), a drugi je vrijeme, tu unosite vrijeme bana u minutama (nula (0) -> ban za stalno). Primjer upisivanja komande:

amx_writeban “STEAM_0:1:2345678” 0

Komandom iznad smo banovali igrača koji ima Steam ID STEAM_0:1:2345678 za stalno, bez obzira što on u tom trenutku nije bio na serveru. Sljedeći put kad pokuša ući na server, neće moći, ma koji god nick koristio.

Bitno je napomenuti da su alati koji mijenjaju Steam ID igrača  postali iznimno popularni, pogotovo među mlađom igračom populacijom, a što im , ako se koristi gore navedena metoda, omogućava da se provuku i ponovo uđu na server. No, i zato postoje metode i načini kako to spriječiti, ali o tom-potom. 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.