Kako napraviti vlastiti sprej (tag)?

Mnogo upita sam dobijao upravo s ovim pitanjem, pa ćemo to sada objasniti. Većina CS 1.6 igrača ima naviku da, na kraju runde ili kad ubije nekog, zalijepi svoj sprej na pod/zid/platformu. Naravno, zagriženi fudbalski fanatici, romantičari, sektaši i ostali žele da drugima pokažu koliko su vjerni upravo svom najdražem klubu, djevojci/dečku ili Sotoni lijepeći neku sliku, tekst ili nešto treće (što djelimičino otkriva stavove igrača koji se krije iza anonimnog nicka i više ga ne čini toliko anonimnim).

Paaa… Jesmo li spremni?
Prije nego što započnemo, jedna mala napomena: slika spreja mora biti u jako niskoj rezoluciji, tako da nije preporučljivo stavljati sličice koje sadrže sitne detalje ili tekst. U nastavku možete vidjeti sliku koja prikazuje dozvoljene veličine (u pikselima) za sprej (tag):

Pored toga, dimenzije slike moraju biti djeljive s osam (8).

Na svu sreću, o tome uopšte ne morate brinuti, pošto za kreiranje spreja (taga) ćemo koristiti alat koji sav posao odradi za vas. Naziv alata je HLTagConverter.

Da biste preuzeli HLTagConverter, pritisnite ovdje.

Sljedeće što trebate znati jeste da vaša slika ne bi trebala imati plavu boju, zato što Half Life detektuje plavu boju kao transparentnu boju (providnu).

Kada smo usvojili teorijski dio, idemo na praktično. 🙂 Pratite sljedeće korake:

Pronađite sliku koju želite učiniti vašim sprejom, rezolucija nije bitna jer će je program automatski prilagoditi.

Kad se pronašli sliku, pokrenite prethodno instalirani HLTagConverter. Otvorit će vam se sljedeći prozor:

Pritisnite prvu opciju (1.) Open Image i označite sliku za koju ste se prethodno odlučili da će vam biti sprej (tag) i pritisnite Open. Trebali biste dobiti nešto kao na sljedećoj slici (samo je u pitanju slika koju ste vi odabrali, naravno):

Sljedeći korak jeste da pritisnite na drugu opciju (2.) Adjust Image. U ovom koraku program prilagođava sliku dopuštenom formatu (objašnjeno na početku ove objave). Ako ste izabrali tu opciju, otvorit će vam se sljedeći prozor:

Prije nego što potvrdite izmjene, pritisnite na dugme This tool will allow you to make a specific color transparent gdje će program sva mjesta na slici, koja su plave boje, učiniti transparentnim (providnim). Zatim pritisnite Apply changes and convert to 256 colors.

Nakon što pritisnite potvrdno dugme, dobit ćete prilagođenu sliku (nije preporučljivo da mijenjate parametre koje odredi program). Nakont toga pritisnite na treću opciju (3.) Save Tag, otvorit će vam se sljedeći prozor:

Od tri ponuđene opcije, birajte Export to WAD file i pritisnite OK. Datoteku sačuvajte/spremite na desktop/radnu površinu pod nazivom tempdecal.wad (MORA biti).

Prethodno sačuvanu datoteku kopirajte/premjestite u cstrike mapu koja se nalazi na mjestu gdje vam je instaliran CS 1.6. Najbrži i najlakši način da dođete do tog direktorija jeste da pritisnete desnim klikom miša na ikonu od CS 1.6 -> Properties -> Find Target -> uđite u cstrike mapu i tu kopirajte tempdecal.wad datoteku koju ste prethodno kopirali/izrezali (ukoliko vam se pojavi upozorenje da takva datoteka već postoji, izaberite opciju prepisivanja postojeće datoteke/overwrite).

Posljednji i najvažniji korak: Nakon što ste kopirali datoteku u odgovarajuću mapu, potrebno je da istu učinite read-only (samo za čitanje). To radite tako što idete desnim klikom miša na datoteku -> Properties -> Označite opciju Read-only -> Apply -> OK.

To bi bilo to, uđite u CS 1.6 i isprobajte vaš sprej. Također, možda se budete pitali, pa da i to odgovorimo: vaš sprej se neće nalaziti u opcijama (Options) igre, tako da vas to ne buni. 🙂

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.