Šta znače skraćenice u nazivima mapa?!

Vjerovatno ste se barem jednom, a sigurno više puta, zapitali šta znače te famozne skraćenice fy_, de_, es_, dm_ itd. u nazivima mapa. Je li to možda neka vrsta crne magije kojom nas tvorci ove igre pokušavaju omađijati? Ili su to neke sasvim besmislene skraćenice do kojih je došao jedan čiko zaspivši nad tastaturom (od silnog kreiranja mapa) i probudivši se, a na monitoru (glavom napisano) fy_, de_, es_, cs_?

Morat ću vas razočarati, nijedan od navedenih scenarija nije razlog zašto se mape danas tako imenuju (kao da vi to niste znali). Dobro, pa šta, pobogu, predstavljaju te skraćenice? Skraćenice koje toliko spominjemo su u stvari prefiksi koji opisuju vrstu mape, a prefiks i ime (često opis) mape čine naziv mape. Mnogi su, dugogodišnjim igranjem na raznim mapama, uspjeli shvatiti šta ti prefiksi znače, pa su mnogi fy_ mape vidjeli kao neke manje mape, a de_ kao veće mape i sl.

U nastavku vam donosim opise najpoznatijih prefiksa za mape:

fy_(ime) – (fighting yard/borbeno dvorište) predstavlja mape uglavnom vrlo malih dimenzija, dizajnirane koristeći elemente zabavnog karaktera, generalno namijenjene manje aktivnim serverima i tzv. fun serverima (pojam koji opisuje servere na kojima se igraju isključivo fy_ mape, odnosno mape koje imaju zabavne elemente).

de_(ime) – (detonation/detonacija ili eksplozija) predstavlja mape u kojima protuteroristi (counter-teroristi) imaju zadatak da deaktiviraju (ako je prethodno postavljen) C-4 ili da ubiju sve teroriste, a teroristi imaju zadatak da postave C-4 i da je sačuvaju od deaktiviranja do eksplozije ili da ubiju sve protuteroriste. Obično su to veće mape koje se igraju na aktivnijim serverima.

as_(ime) – (assassination/atentat) predstavlja  mape u kojima protuteroristi imaju zadatak da čuvaju VIP (Very Important Person/Veoma važna osoba), koju moraju otpratiti u sigurnu zonu, a s druge strane teroristi moraju ubiti VIP i ostale protuteroriste (VIP je igrač i smije koristiti samo USP od oružja). Obično se radi o mapama koje imaju alternativne puteve do sigurne zone, dajući igri dinamiku i mogućnost osmišljanja strategije za oba tima.

dm_(ime) – (deathmatch/ubijanje do besvijesti) predstavlja mape u kojima se protuteroristi i teroristi ubijaju do besvijesti, odnosno ne postoji kraj runde. Nakon što je igrač ubijen, on biva odmah stvoren na mapi (respawn) i nastavlja se pucačina.

es_(ime) – (escape/bijeg) predstavlja mape u kojima protuteroristi moraju ubiti teroriste i spriječiti ih u bježanju, a teroristi moraju pobjeći na drugi kraj mape ili ubiti sve protuteroriste.

cs_(ime) – (counter-strike/protuteroristi) predstavlja mape u kojoj protuteroristi treba da oslobode taoce ili ubiju sve teroriste, dok teroristi treba da eliminišu sve protuteroriste.

zm_(ime) – (zombie/zombi) predstavlja mape u kojima se protuteroristi bore protiv zombija (terorista) – postoje i izuzetni slučajevi (modovi) u kojima je suprotno. Kada terorist udari/dodirne protuterorista on postaje terorist, odnosno zombi. Na početku svake runde, slučajnim odabirom, server postavlja jednog od igrača koji će biti prvi zombi (razlika između normalnog i prvog zombija je u tome što prvi zombi ima više HP), ili nemesis (zombi s većim brojem HP) ili survivor (protuterorista s jakim oružjem i neograničenom količinom metaka koji također ima veći broj HP). Način igre i dodatni sadržaji su različiti, ovisi o serveru na kojem igrate.

aim_(ime) – (aim/meta) predstavlja mape na kojima su sva oružja na podu i ne mogu se kupovati. Obično mape na kojima se testira preciznost i spretnost igrača u ciljanju (otud i naziv mape).

surf_(ime) – (surf/surfanje) predstavlja mape na kojima klizajući se niz zakrivljene zidove (platforme) ubrzavate i prelazeći prepreke trebate doći do zone za kupovinu (mjesto na kojem je moguće kupiti oružje i opremu), postoji i deathmatch verzija u kojoj se, nakon što ste ubijeni, ponovo stvarate na mapi na mjestu na kojem ste započeli igru.

Mnogi su se s ovim upoznali prirodnim putem – igrajući i usvajajući elemente koji su karakteristični za određeni tip mape, a zatim i googlajući, ali sigurno postoje oni kojima je ovo novo i kojima će doći kao zanimljiva informacija.

Pozdrav do pisanja! 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.